Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Διαδρομή Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»



 Η εξερεύνηση του κόσμου του Βυζαντίου δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει τον ευρύ και πλούσιο πολιτισμικά χώρο του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Παρά το γεγονός ότι τα νησιά δεν διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές, θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ωστόσο, ακολουθούσαν τις τάσεις της εποχής και αποτέλεσαν το χώρο διεξαγωγής πολλών σημαντικών γεγονότων. Στα μνημεία της βυζαντινής περιόδου που σώζονται στα νησιά αποτυπώθηκαν με γλαφυρότητα και ενάργεια όλα εκείνα τα στοιχεία που μετέβαλλαν, επηρέασαν και καθόρισαν την Ιστορία και τον Πολιτισμό στη διάρκεια των αιώνων· επιθέσεις, εισβολές και βίαια φυσικά φαινόμενα μπορούν να διαπιστωθούν μέσα από τους ερειπωμένους οικισμούς και τα κατεστραμμένα μνημεία, ενώ αντίστοιχα στα μεγάλα μοναστικά συμπλέγματα, στους εκτεταμένους ευημερούντες οικισμούς και στις πολυάριθμες εκκλησίες μπορεί κανείς σήμερα να αναγνωρίσει τις περιόδους άνθισης και ακμής που βίωσαν τα νησιά και όλη η αυτοκρατορία σε συγκεκριμένες περιόδους.

          Η Διαδρομή «Κωνσταντινούπολη – Κρήτη» πήρε το όνομά της από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Β’ Φωκά, καθώς αυτός όρισε ιστορικά τη διαδρομή, όταν το 960 ξεκίνησε με αφετηρία την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έδρα του θρόνου του, και κατέληξε στην Κρήτη, την οποία ανακατέλαβε από τους Άραβες έπειτα από πολύμηνες επιχειρήσεις το 961. 
           Η πορεία ξεκινάει από το κάστρο της Μυτιλήνης και μέσω των κάστρων της Χίου, της Λέρου, της Κω, της Ρόδου και της Νάξου καταλήγει στο κάστρο των Χανίων. 

Πηγή: www.exploringbyzantium.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου